Hjem > Spørsmål og svar


 

Refill teknikk.
Man skulle det var bløff!

 

Inkjet teknikken oppstod ved litt av en tilfeldighet tilbake i 1977. På Canons laboratorier. Ved et "uhell" kom en tekniker med sin loddebolt for tett på en sprøyte med blekk. Resultatet var den første inkjet blekkdråpe.


I all sin enkelhet skal det et varmelegeme til at oppvarme blekket (fig 1).


Herved oppstår det litt blekkdamp (fig 2),  som fortettes til en lille kule, som skytes ut av printerdysen (fig 3). I samme øyeblikk blekket forlater kammeret i patronen avkjøles varmelegemet, og nytt blekk suges inn i kammeret (fig 4).


Det lyder enkelt og simpelt, men teknikken er i dag så forfinet at

Tilbake      

Fig 1

Fig 2

Fig 3

Fig 4

Prinsippskisse av blekkdyser

prosessen kan gjentas opp til 18000 ganger pr dyse i sekundet!


Og som om det ikke er nok kan en blekkpatron bestå av helt opp til 1100 dyser. Teoretisk sett betyder det at patronen kan skyte opp imot 20.000.000 dråper blekk i sekundet.


Alt dette styres av printerens software, samt den innbygde elektronikk i patronene.


Blekkdråpene har typisk en størrelse som er mindre enn diameter på et menneske hår, og mengden av blekk i en dråpe er ca 5-7 picoliter.


1 picoliter svarer til 1 milliondel av en milliondel liter. Med andre ord : Nesten ingen ting!

Det forklarer også hvorfor blekkvaliteten er altavgjørende for printer kvaliteten. Er størrelsen av fargepigmentene i blekket ikke nøyaktig avstemt etter dysestørrelsene, stopper dysene omgående.


Behøver vi å si mer, at universalblekk sjeldent gir gode resultater!


Avkjøling av dysene er altavgjørende for å unngå at patronen "brenner av". Passerer blekket ikke igjennom dysene, nedkjøles disse ikke, og ulykken har skjedd.


Derfor skal man aldri skrive med en patron, hvor f eks. den ene fargen er tom.
ShopFactory (TM). Click Here.