Hjem > Presseomtaler > Norsk presse omtale


02.03.2005

- Ulovlig å oppheve garantien

Det er helt lovlig å kjøpe og bruke uoriginale blekkpatroner. Men mange forhandlere opplyser at bruk av disse vil oppheve garantien på skriveren.

BERIT SEGTNAN

Les også:


- På generelt grunnlag kan jeg si at hvis de har en klausul i avtalen som tvinger kunden til å kjøpe påfyll fra leverandøren, og "straffer" dem som kjøper fra andre, vil det være urimelig overfor forbrukeren og konkurransebegrensende. Og dermed i strid med konkurranseloven, sier Jon-Andreas Lange i Forbrukerrådet.

Dersom forbrukeren kjøper uoriginale blekkpatroner som er tilpasset skriveren, skal ikke det gå ut over forbrukerens rettigheter hvis det oppstår problemer med skriveren. Lange er svært skeptisk til at leverandører og selgere går ut med en slik trussel.

Ifølge ham vil ikke slike klausuler frata kundene rettigheter etter forbrukerkjøpsloven - som reparasjoner, prisavslag eller heving av kjøp ved feil på produktet.

- I fjor fikk dessuten Norge ny konkurranselov basert på EUs konkurranseregler. Ved lignende saker i Europa er det praksis for at denne typen klausuler ikke godtas. At konkurransen fungerer godt, er viktig for forbrukerne og et prioritert område for oss. Vi ønsker derfor tips fra forbrukere om denne typen begrensninger i konkurransen, sier Lange.ShopFactory (TM). Click Here.